Noul membru al familiei este o persona extrem de pretioasa, in viata fiecarui parinte. Hainutele care ii sunt necesare trebuie alese cu multa grija, pentru a acoperi toate nevoile micului copilas. Orice mamica este nerabdatoare sa formeze garderoba bebelusului, imediat ce afla sexul copilului. Binenteles, ne dorim ca bebe sa se simta confortabil si in siguranta in hainutele cumparate, dar si fie in trend cu noile tendinte in materie de haine bebelusi. Piata este invadata de produse nenumarate pentru aceasta categorie de varsta, cu stiluri, branduri, materiale dintre cele mai diverse; din aceasta cauza, in momentul in care vine vorba de achizitionarea de haine pentru bebelusi, demersul in sine poate fi coplesitor, mai ales pentru o mamica insarcinata. Sfaturile venite de la rude, prieteni, de la alte persoane din jur, pot fi, de asemenea, contradictorii, conflictuale, ingreunand si mai mult procesul de achizitie a hainutelor. Supraincarcarea cu informatie nu ajuta, de aceea, in acest articol, ne-am propus sa evidentiem cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem seama, atunci cand dorim sa achizitionam hainute pentru bebelusul nostru, sperand sa venim in ajutorul tuturor mamicilor, in momentul in care trebuie sa formeze sau sa completeze garderoba bebelusului.
SIGURANTA
Aspectul sigurantei hainutelor pentru bebelusi este unul de importanta primordiala. Uneori, parintii preocupati pot sa treaca cu vederea acest aspect. Din pacate, in fiecare an, numeroase haine pentru bebelusi sunt demonstrate a nu indeplini standardele de siguranta; de accea este foarte important sa stim despre ce este vorba si sa nu achizitionam decat piese de imbracaminte care sa nu ridice semne de intrebare in legatura cu indeplinirea standardelor de siguranta.
Nu este deloc indicat ca hainele bebelusilor sa aiba decoratii elaborate precum arcuri, nasturi, floricele sau margelute, diverse forme de carlige, dintr-un motiv lesne de inteles. In cazul in care exista astfel de decoratiuni, acestea trebuie sa fie foarte bine atasate, astfel incat sa nu se desprinda. De asemenea, hainele bebelusului nu trebuie sa contina prea multe panglici sau sireturi, pentru ca exista un risc real de strangulare.
In ceea ce priveste hainele de dormit pentru bebelusi, este bine sa achizitionati produse dintr-o singura bucata, gen salopete, fabricate din materiale cu rezistenta crescuta. Mai ales pentru varsta 9-14 luni, este bine de avut in vedere acest aspect, bebelusii fiind foarte mobili in acesta perioada de viata.
MATERIALUL
Intotdeauna, tendinta generala este de a imbraca bebelusul in tinutele cele mai ochioase, cele mai dragute, cele mai trendy sau mai haioase. Totusi, atentie! Aceste tinute, unele dintre ele deloc ieftine, pot veni cu un cost mult mai mare; bebelusul, avand pielea foarte fina si sensibila, poate dezvolta tot felul de eruptii sau iritatii. De accea, sunt indicate hainutele din bumbac, dar si cele din azlon din soia sau rayon din bambus (materiale sustenabile, prietenoase cu mediul , si fine pe pielea copilului, materiale natural sau derivate din surse natural, cu proprietati benefice pentru pielea copilului). A se evita materialele colorate in culori fluorescente, deoarece pot contine agenti fluorescenti nocivi. Hainele de bebelusi, confectionate din materiale precum naylon sau polyester pot cauza sensibilitate a pielii si disconfort, din cauza faptului ca nu permit absobtia transpiratiei si reglarea temperaturii corpului bebelusului, in conditii normale.
MARIMEA
Intotdeauna, marimea hainutelor trebuie sa se potriveasca pe masurile bebelusului; o marime confortabila a hainelor nu ofera doar confort micutului, dar si libertatea de miscare de care are atata nevoie. Bebelusii au o rata de crestere foarte rapida, care trebuie luata in considerare, mai ales daca se proiecteaza o garderoba pentru cateva luni de zile.
Marea majoritate a hainutelor pentru bebelusi au masuri standard, care pot oferi indicii importante. Totusi, adeseori, masurile bebelusilor sunt intermediare, adica un bebelus poate avea lungimea corespunzatoare pentru 3-6 luni si greutatea corespunzatoare pentru 6-9 luni. In cazul in care marimea nu este cunoscuta, cel mai bine este sa se opteze pentru un produs de marime mai mare, avand in vedere ca este vorba despre un copil aflat in crestere rapida. Foarte important este ca hainutele bebelusului sa fie usor de pus si de scos, pentru ca bebelusii trebuie schimbati de pampers, se murdaresc des, etc.